Caramida sau BCA? ce alegem la construirea unei case?

Caramida sau BCA? ce alegem la construirea unei case?

Cu siguranta cea mai importanta hotarare pe care trebuie sa o iei  în momentul în care te gândeşti să îţi construieşti sau să-ţi achiziţionezi o casă este cea referitoare la tipul materialului din care este construită. Cratis Construct îţi prezintă câteva argumente care să te ajută să te hotărăşti dacă vrei casă de cărămidă sau BCA. Ambele solutii sunt, oricum, cele mai populare materiale de constructii din tara noastra. Momentan aceste două tipuri de materiale au rămas în topul celor preferate de constructori, chiar dacă prezintă unele dezavantaje.

Pro

  • BCA-ul a stat mult timp în umbra cărămizii şi mulţi dintre constructori, precum şi viitorii beneficiari susţineau ferm că nu folosesc acest material din cauză că nu este calitativ. BCA asigura singure termoizolatia necesara, nemaifiind nevoie de materiale suplimentare. In al doilea rand, constructia se ridica mult mai rapid, dimensiunile unui bloc BCA echivaland cu zece caramizi standard, ceea ce inseamna si un consum redus de mortar. Avand dimensiuni variate, blocurile de BCA simplifica proiectarea si permite realizarea tuturor tipurilor de zidarie. BCA-ul este un material ecologic, non-toxic, nu polueaza mediul inconjurator si este un material ignifug, avand o rezistenta la foc de aproape patru ori mai mare decat caramida.proprietati fonoabsorbante ridicate,  comparativ cu alte materiale de constructie, si au absorbtie redusa de apa, prezentand astfel o rezistenta ridicata la cicluri succesive înghet-dezghet. De asemenea, operatii ulterioare ca taierea, gaurirea, frezare, realizarea instalatiilor îngropate în zid, se realizeaza cu usurinta si ieftin, fara ca blocul de BCA sa fie spart. Peretii din BCA au un coeficient de conductivitate termica mic si astfel pierderea de caldura din interior catre exterior este redusa.
  • Cărămida rămâne cel mai îndrăgit material de construcţii de către români, cât şi de europeni. În fiecare an, potrivit statisticilor, în Europa, peste două milioane de noi locuințe sunt construite din cărămidă. Această cifră reprezintă 65% din totalul caselor noi. Sunt tari care încă folosesc preponderent cărămida, cum ar fi Anglia,Italia,Franta,Belgia si multe altele. De cealalta parte, caramida poate fi folosita si pe partea de rezistenta si, din acest motiv, daca un perete din caramida este daramat, atunci este afectata structura de rezistenta. Un avantaj net este faptul ca un perete de caramida absoarbe energia naturala de la soare si pastreaza, în acelasi timp, caldura emanata din interior. Aceasta caldura este retrimisa în interior, chiar si dupa o perioada mai lunga de timp. Casele din caramida nu se racesc repede în timpul iernii si, de asemenea, raman racoroase în timpul verii. Nu in ultimul rand, caramida da un plus de valoare estetica unei cladiri, chiar si atunci cand este folosita la finisaje exterioare sau interioare.

Dezavantaje

  • BCA-ul, ca dezavantaj, specialistii spun ca o casa construita din BCA are nevoie de un grad sporit de armare, deoarece blocurile nu fac decat sa acopere golurile dintre structurile de rezistenta. In consecinta, cresc costurile de constructie, ajungand aproape de pretul unei constructii din caramida.      
  • Caramida, ca dezavantaj putem adauga costul sensibil mai mare al unei constructii din caramida, durata de executie mult mai lunda decat in cazul BCA-ului si nu in ultimul rand eventualele gauriri post-constructie sunt anevoiase si de multe ori sparg caramida.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *